Naar boven
Menu

Ontdek

Wat is Dat Je Groeien Mag?

 
De cognitieve mogelijkheden van leerlingen met een beperking verschillen vaak flink. Toch blijkt een ‘hoog’ niveau in de praktijk weinig over het geestelijke niveau te zeggen. Geloofsbegeleiding op maat is dus noodzakelijk.
 

Hoe werkt Dat Je Groeien Mag?

Met Dat Je Groeien Mag geef je zelf invulling en sturing aan je lessen. Wij helpen je op weg met o.a.:
• achtergrondinformatie;
• theologische onderbouwing;
• instapideeën;
• differentiatie-opties;
• bid- en liedsuggesties;
• creatieve werkvormen.

Via thematische leerlijnen komen belangrijke Bijbelse begrippen aan de orde. En dat steeds opnieuw: de kracht van onthouden ligt immers in herhaling.

Door thema’s en begrippen steeds te laten terugkeren, blijft de lesstof hangen. Deze aanpak maakt de grote lijnen in de Bijbel zichtbaar. Verbanden maken we visueel en concreet met illustraties, picto’s en symbolen. Deze visuele hulpmiddelen helpen de boodschap te verankeren.

Dat Je Groeien Mag is er in de eerste plaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook andere doelgroepen werken ermee.

Wil je het voor je zien? Bekijk dan deze korte, visuele uitleg:

Voor de catecheet

Op het blad ‘Voor de catecheet’ vind je achtergrondinformatie over het Bijbelverhaal, maar ook instructie en ideeën. Met deze inspiratie is het eenvoudig om als groepsleider je lessen helemaal op maat te maken. Zo sluiten ze goed aan bij de beleving van je leerling(en).

Bekijk een voorbeeld:

Het blad ‘Voor de catecheet’ heeft een vaste indeling:

Instap & inleiding
Dat Je Groeien Mag sluit aan bij de beleving van leerlingen. Daarom zoek je als catecheet naar aanknopingspunten, die helpen om de vertaalslag naar het Bijbelverhaal/thema te maken. Wij bieden hiervoor suggesties en ideeën.

Vertelling & verdieping
Een verhaal kun je alleen goed brengen als je het zelf ook goed kent. Het materiaal van Dat Je Groeien Mag is ontstaan vanuit een grondige Bijbelstudie. Hiermee krijgen de verhalen richting. Vaak moet je een afweging maken: vertel ik het hele verhaal of laat ik bepaalde (moeilijk te begrijpen/verwerken) zaken weg? Wij geven tips voor deze afweging.

Kern
Met Dat Je Groeien Mag kun je goed differentiëren. Met de ene leerling haal je zo weer andere dingen uit een les dan met een andere leerling. Toch werken wij graag doelgericht: je kunt de ‘Kern’ gebruiken om de les richting te geven, samen te vatten en om mee te differentiëren. Bovendien kun je de Kern goed gebruiken voor herhaling.

Extra materiaal
De meeste lessen zijn voorzien van vertelplaten, kleurplaten en andere verwerkingsmogelijkheden. Zit jouw idee er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar redactie@datjegroeienmag.nl en wij kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zingen (& bidden)
De meeste catecheten sluiten hun les af met een gebed en/of het zingen van een of meer liederen. Wij geven suggesties om je op weg te helpen.

Sommige liedjes komen uit de bundel Liedjes van licht (Aly Dijkhuizen, 1998). Bij deze liedjes zijn bladmuziek en een cd gemaakt. Helaas zijn het boekje en de cd niet meer verkrijgbaar. Heb je interesse? Wij hebben de (blad)muziek wel digitaal. Stuur ons een berichtje en informeer naar de mogelijkheden.

Laat je inspireren door ons lesmateriaal

 

» Ontdek

Dat Je Groeien Mag